Mis gibi kokan tereyağı, arpa şehriye veya tel şehriye ile kavrulmuş, tane tane pirinçler ile özdeşleşmiş, güzelce demlenmiş buharı tüten bir pilav. Türk mutfağının klasikleşmiş sadesi, etlisi, sebzelisi ile sofralarımıza renk katan eşsiz bir lezzet pilav.
Düğünlerde, hayırlarda, ölümlerde, şenliklerde, davetlerde ilk aklımıza pilav gelir öyle değil mi? Peki bu lezzet geçmişten günümüze tarihimize, sofralarımıza ne zaman misafir olmuş hiç merak ettiniz mi?
Pirinç; Günümüzde dünyanın yarısını besleyen buğdaygiller familyasından bir besin. Pirinç tarımı ilk olarak M.Ö 3.000’ lerde Hindistan’ da başlamıştır. ‘50-120 cm boyunda bir yıllık dikine yükselen ve kökten çatallaşarak bir küme oluşturan, şerit şeklinde ve sivrice yaprakları olan, son yapraktan sonra uzun bir sap üzerinde 2 ila 5 başak demetinden oluşmakta ve her başakçığında da bir çiçek barındırmaktadır. Pirinç tanesi işte bu başakçıklarda oluşuyor.
Tropik, astropikal ve ılıman bölgelerde yaygın olarak tarımı yapılan pirinç, su içinde yetiştirilen tek tahıl bitkisidir. Diğer tahıl bitkileri su içinde uzun süre barınamayarak canlılığını yitirdiği halde pirinç, suda erimiş oksijeni kullanarak gelişir.
Pirinç, başta daha sınırlı bir bölgedeyken giderek yayılmaya başlamış. Avrupa’ ya girişi Büyük İskender’ in M.Ö 324-344 tarihleri arasında yaptığı Hindistan seferinden sonra, ülkelerine dönen Yunan Askerlerinin pirinci Avrupa’ ya getirdiği varsayılıyor. Daha sonra Yunanistan’ dan Avrupa’ nın Güneyine ve Kuzey Afrika’ nın bazı bölgelerine yayılmaya başlıyor. Türkiye’ ye ise 500 yıl önce güneyden girdiği sanılıyor.
Gelelim pirincin çeşitlerine. Bizim dolmalık ve pilavlık olarak ayırdığımız pirincin aslında dünyada 7.000-10.000 civarı çeşidi vardır. Şekil ve boyutlarına göre bu pirinçler çeşitlerine ayrılmıştır.
–Uzun Taneli Pirinç (Indica): Yaygın olarak tüketilen ve birçok yemek çeşidinde kullanılabilen bir pirinç türüdür. Basmati, Baldo, Yasemin bu türe ait pirinç çeşitleridir.
–Orta ve Kısa Pirinç (Japonica): Daha nişastalı, yumuşak ve yapışkan bir yapıya sahiptir. Arborio ve Calrose adlı iki çeşidi yaygındır.
–Özel Pirinç: Esmer pirinç olarak geçer. Sadece dış kabuğu soyulmuş tam pirinçtir.
Hemen hemen her gün soflarımızı bereketlendirmiş pirinç geçmişten günümüze dünya kültürüne böyle katılmış. Bizde Basmane Öztat 1930 olarak sizlere, özel olarak Urfa’ dan gelen tereyağımızla, kaliteli malzemelerimizle hazırladığımız tavuklu, nohutlu pilavımızla dilerseniz lokma ve ayran seçenekleri ile dilediğiniz yer ve zamanda hizmet vermekteyiz.
Tatlılarımız Tadında Günler 🙂