Şeker, temel besin kaynaklarımızdan biridir. Hemen hemen yediğimiz tüm besinlerde şeker vardır. Fakat bu besinlerin içinde bulundurduğu bütün şekerler aynı değildir. Doğal olan yani meyve, sebze hatta ette bulunan şeker vücudumuz için gereklidir. İşlem görmüş, kimyasal olanlar ise kanser ve böbrek yetmezliğine gidecek kadar zararlıdır.

Dört temel şeker türü vardır;

-Glikoz

-Früktoz

-Sakaroz

-Mısır şurubu

Glikoz, şekerin en basit halidir. Vücudumuzun karbonhidrat bazlı enerji kaynağıdır. Karbonhidrat içeren her tür yiyecekte bulunur. Metabolizmamız her şeker türünü vücudumuzda enerji olarak kullanmak için glikoza çevirir.

Früktoz, aslında meyve, sebze ve balda bulunan basit şeker türüdür. Fakat endüstriyel yaşamın hayatımıza soktuğu früktoz şekeri oldukça zararlı bir maddedir. Bu iki gıdayı birbirinden ayırt etmek gerekir.

Sakaroz,  früktoz ve glikozun kombinasyonudur. Genellikle ikisinin oranı eşittir. Şeker kamışı ve şeker pancarında doğal olarak bulunur.

Mısır şurubu, son yıllarda geliştirilmiş olan ve hazır gıdalarda bulunan tatlandırıcıdır. Mısır, mısır nişastası öğütmek için üretilir ve şurup haline getirilmek üzere işlenir.

Gıda sektörünün früktoz şurubu kullanmasının asıl sebebi normal şekerden daha ucuz olmasıdır. Früktoz şurubu normal şekerle yapılmış şuruba göre 2 kat daha tatlıdır. Örneğin 1 kilo şurup kullanmak yerine yarım kilo früktoz şurubu kullanarak aynı tadı elde edebilirsiniz.

Bizim Basmane Öztat 1930 olarak tatlılarımız da sakaroz yani işlenmiş kristal şeker kullanmamızın sebebi geçmişimizi bugüne aynı tat ve kalitede taşımaktır.

 

Tatlılarımız Tadında Günler ?